Ei ole yhdentekevää nauttiiko viininsä pullosta, hanapakkauksesta vai kartonkitölkistä, sillä 46 prosenttia viinin ilmastokuormasta syntyy pakkauksesta. Tutkimukset osoittavat viinipakkausten hiilijalanjäljen vaihtelevan suuresti riippuen valitusta pakkausmateriaalista. Perinteinen lasipullo on suurin ympäristönkuormittaja (674g CO2/l), kun taas valitsemalla modernin kartonkitölkin jossa on käytetty esimerkiksi biomuovia ja uutta kartonkia, hiilijalanjälki on noin kymmenen kertaa pienempi. Pakkauksen aiheuttamiin ympäristövaikutuksiin sisältyy niin materaalin alkuperä kuin valmiin pakkauksen paino, valmistus, kuljetus ja kierrätettävyys.
Tarkistamalla pakkauksesta löytyvät ympäristösertifikaatit, voit varmistua valintasi tukevan ympäristön hyvinvointia.
Tilaa uutiskirje!
Muihin pakkausvaihtoehtoihin verrattuna kartonkitölkkien ympäristökuorma on huomattavan pieni. Kevyt kartonkipakkaus vaatii vain vähän materiaalia ja pakkauksen muoto mahdollistaa optimaalisen logistiikan. Kartonkipakkaukset ovat myös vaivattomia kierrättää, mikä on tärkeä tekijä vastuullisuuden näkökulmasta.
Kartonkitölkin vähäisen ympäristökuorman lisäksi valikoimassamme on myös kiinnitetty erityistä huomiota raaka-ainevalintoihin. Useiden tuotteiden kohdalla panostuksemme näkyy esimerkiksi materiaalinvalmistuksen valinnoissamme; suosimme biomuovia tai sertifioitua puuraaka-ainetta. Olemme lisäksi tuoneet markkinoille muutamia täysin hiilineutraaleja kartonkitölkkivaihtoehtoja.
Kartonkitölkki 0–85 g CO2e/l
Hanalliset kartonkipakkaukset ja viinipussit sisältävät suhteessa enemmän viiniä pakkaukseen nähden ja ovat siksi ympäristotietoisen kuluttajan valinta. Hanapakkaukset ovat lisäksi valmistettu kevyestä materiaalista ja ostamalla viinisi hanapakkauksessa, pienennät samalla raaka-aineiden kulutusta ja teet siten ympäristöteon.
Ympäristöystävällisen hanapakkauksen ainoana haasteena on sen kierrätettävyys sekä koko. Mitä isompi pakkaus, sitä ympäristöystävällisempi se on. Kartonkipakkauksen pussi ja hana sisältävät mm. muovia ja silikonia. Bevsmart innovoi jatkuvasti ratkaisuja kierrätettävyyshaasteisiin esimerkiksi täysin kierrätettävän CapTapin avulla.
Hanapakkaus 70 g CO2e/l
Viinipussi 96 g CO2e/l
Perinteinen lasipullo kuormittaa ympäristöä enemmän kuin mikään muu viinipakkausvaihtoehto. Suuren hiilijalanjäljen syynä on materiaalin valmistuksesta johtuvat päästöt, sillä lasinsulatus pulloa valmistettaessa sekä uudelleenkäytettäessä vaatii n. 1400-1600 ˚C lämpötilan ja valtavasti energiaa.
Lasipullot ovat myös logistisesti haastavia: lasti painaa huomattavasti enemmän ja vie paljon enemmän tilaa kuin kartonkipakatut viinituotteet ja täten rahdista aiheutuvat polttoainekulut ovat suuret. Esimerkiksi shamppanjakuljetukset sisältävät usein valtaosan pakkauksia, eivätkä itse juomaa.
Myös lasipullojen korkit ovat ongelmallisia. Perinteiset vanhanaikaiset luonnonkorkit ovat alttiita korkkivioille (joskus jopa 10 prosenttia tuotantoerästä). Kierrekorkit, jotka suojaavat viiniä ovat sekä valmistajan että asiakkaan etu ja vähentävät hävikkiä kummaltakin.
Jos haluat nauttia viinisi pullosta, ovat kierrekorkilliset, kevyet lasipullot sekä PET-muovipullot ympäristön kannalta parempia vaihtoehtoja.
PET-muovipullo 245 g CO2e/l
Kevyt lasipullo (alle 420 grammaa) 525 g CO2e/l
Perinteinen lasipullo (noin 540 grammaa) 675 g CO2e/l
Perinteisesti muovi tuotetaan fossiilisista raaka-aineista kuten öljystä. Biomuovi on ympäristönystävän valinta, sillä sen valmistuksessa hyödynnetään osin tai kokonaan uusiutuvia luonnonvaroja. Tyypillisesti biomuovi valmistetaan viljasta, sokerista, tärkkelyksestä, selluloosasta tai erilaisista rasvoista tai öljyistä. Useimmissa käyttökohteissa, esimerkiksi viinitölkkien pinnassa ja korkeissa, biomuovi on yhtä kestävää kuin perinteinen muovi.
Valitettavasti biomuovi kattaa vasta alle prosentin viinialan käyttämästä raaka-aineesta. Tukemalla vastuullisesti tuotettuja viinivaihtoehtoja, tuet samalla työtä kestävän alan eteen ja ennen kaikkea ympäristön hyväksi.